In het nieuwe gerechtelijke jaar staan een aantal mediatieke rechtszaken gepland in de provincie Antwerpen. Zo buigt het hof van beroep zich over de vraag van het parket-generaal om Fouad Belkacem de Belgische nationaliteit te ontnemen.

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen staan dan weer militairen terecht voor het opzettelijk veroorzaken van een monsterfile. Er worden voorts ook nog processen gevoerd over een kluizenkraak, geweld tegen de politie in Borgerhout, hooliganisme en terrorisme.

De eerste opvallende zaak die in Antwerpen behandeld wordt, is die van oud-kolonel Roger Housen en vier militairen. Zij staan op 10 september voor de correctionele rechtbank terecht voor kwaadwillige verkeersbelemmering en bendevorming. Ze zouden in mei 2017 opzettelijk een file veroorzaakt hebben in de Antwerpse Kennedytunnel om te protesteren tegen het verouderde legermateriaal.

Op 19 en 26 september wordt voor de correctionele rechtbank van Antwerpen het proces voortgezet tegen een misdaadorganisatie die minstens twee ton cocaïne en een ton heroïne had ingevoerd via de Antwerpse haven.

Om de drugs uit de haven te krijgen, werden hackers ingeschakeld die in de computersystemen van havenbedrijven inbraken. Die werkwijze waren de speurders nog niet tegengekomen. Voor de achttien beklaagden werden celstraffen tot twaalf jaar geëist.

Het hof van beroep buigt zich op 25 september over de vordering van het parket-generaal om Fouad Belkacem de Belgische nationaliteit te ontnemen. De vroegere leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium werd begin 2016 veroordeeld tot twaalf jaar cel en vormt volgens het parket-generaal een permanente bedreiging voor de openbare veiligheid.

Nog voor het hof van beroep wordt op 3 oktober de zaak behandeld van Jef Buts, de vroegere directeur van de gevangenissen van Wortel en Hoogstraten. De blinde man wordt vervolgd voor het aanranden van gedetineerden. Hij werd in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar effectief. De zestiger heeft de feiten altijd ontkend.

Op 8 oktober behandelt de correctionele rechtbank van Antwerpen opnieuw de zaak tegen IS-weduwen Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt. De twee tekenden verzet aan tegen hun veroordeling bij verstek tot vijf jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

De vrouwen uit Borgerhout verblijven momenteel met hun vijf kinderen in een kamp in het noorden van Syrië. Ze probeerden ons land al via een kort geding te dwingen om hun kinderen te laten overkomen, maar vingen bot.

Op 15 oktober start voor de correctionele rechtbank van Antwerpen het proces over de kluizenkraak in de Antwerpse Boerentoren. In november 2013 werden veertien kluizen opengebroken in de kluizenzaal van de KBC-bank.

Er werd voor miljoenen euro's aan cash geld, juwelen, goud en aandelen buit gemaakt. De kraak werd wellicht op klaarlichte dag gepleegd, zonder dat iemand er ook maar iets van merkte. Zes beklaagden staan terecht.

Een dag later wordt voor de correctionele rechtbank het proces gevoerd over de onlusten op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De politie werd er vorig jaar in september belaagd door omstaanders, toen ze een vrouw wilden arresteren die gevaarlijk rijgedrag had getoond. Vijf jongeren uit Borgerhout worden vervolgd voor het toebrengen van slagen en verwondingen, weerspannigheid en bendevorming.

Tweeëntwintig aanhangers van voetbalclub Antwerp moeten op 22 oktober voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschijnen voor de aanval op de supportersbussen van rivaal Beerschot-Wilrijk.

De bussen waren op 13 augustus 2017 op de terugweg van een uitwedstrijd in Lier en werden door Antwerp-hooligans opgewacht in Mortsel. De bussen werden bekogeld met stenen en het kwam tot een confrontatie met een aantal inzittenden. De amokmakers werden via camerabeelden uit de buurt geïdentificeerd.

Op 3 januari staan drie Vlaamse bedrijven terecht voor de correctionele rechtbank van Antwerpen, omdat ze geen passende vergunningen hebben voorgelegd bij de export van onder meer 168 ton isopropanol naar Syrië. Dat chemisch product kan gebruikt worden om saringas te maken.

In Turnhout staat op 6 september voor de politierechtbank het proces gepland tegen een dertiger uit Tremelo die op 16 december 2016 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Booischotseweg in Hulshout. De auto van de man raakte een bestelwagen, begon te slingeren en botste zo tegen een nog andere auto. Twee vrienden van de bestuurder, een twintiger op de passagierszetel en diens vriendin op de achterbank, overleefden het ongeval niet.

Op 12 september spreekt de correctionele rechtbank in Turnhout de schadevergoeding uit die de twee overvallers van nachtwinkel 't Groenteboerke in Turnhout moeten betalen. Een twintiger en een dertiger vielen in december 2014 de nachtwinkel binnen.

Ze sloegen de uitbater met de kolf van een pistool op zijn hoofd. Het slachtoffer zakte in elkaar met een schedelbreuk. Terwijl hij in een plas bloed lag, moest hij nog meerdere slagen en stampen incasseren. Het slachtoffer raakte deels verlamd en moest zijn winkel verkopen. De twintiger werd eerder tot 7 jaar cel veroordeeld, zijn kompaan tot 6 jaar.

Op 13 september behandelt het hof van beroep in Antwerpen een zaak waarbij de verdachte in eerste aanleg tot 7 jaar cel werd veroordeeld door de correctionele rechtbank in Turnhout. De dertiger uit Turnhout kreeg die straf voor de dodelijke mishandeling van baby Lielly.

De dertiger was babysitter voor het meisje en haar tweelingzusje Letty. Beide tweelingmeisjes werden mishandeld door de babysitter, Lielly overleed later aan haar verwondingen. De man tekende beroep aan tegen zijn veroordeling.

Op 26 september buigt de correctionele rechtbank in Turnhout zich over een moordpoging in Geel. De feiten dateren van 24 september 2017. Twee twintigers uit Geel lokten per sms een stadsgenoot naar een appartement aan Drijhoek. Het slachtoffer, een veertiger, werd eerst bedreigd met een bb-gun. Daarna kreeg hij een mes in zijn hals gestoken.

Op 16 november verwacht de politierechtbank in Turnhout de Nederlandse bestuurder die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van drie fietssters uit Retie. De slachtoffers waren met fietsclub Blue Ladies onderweg toen ze door een auto werden aangereden tijdens het oversteken van de Turnhoutsebaan in Kasterlee. Balans: drie doden en enkele gewonden.

Tijdens de inleidende zitting in juni werd al duidelijk dat de bestuurder zijn aansprakelijkheid zal betwisten. Op 16 november wordt de zaak inhoudelijk behandeld. (Belga)